18 Mart 2013 Pazartesi


DOKTOR VE HASTANE İHMAL VE YETERSİZLİKLERİNİ ŞİKAYET İÇİN YAPILABİLECEKLER 


    Üsküdar'da özel bir hastanede genel cerrahi ameliyatı sonrasında hastanenin ve doktorlarının ihmali sonucu ölümle burun buruna gelmemin üzerine, uzun süren araştırmalarımla doktor ve hastane ihmallerinin, yetersizliklerinin nerelere şikayet edilebileceği hakkında detaylı bilgiye sahip oldum.

    Bu kadar önemli bir konu olmasına rağmen, internet üzerinde bu bilgilere toplu olarak ulaşılacak hiçbir yer olmadığını fark ettim.
    Umarım hiç kimsenin başına gelmez ama gelirse bir nebze yol gösterebilmiş olmayı ümit ederek aşağıda yapılacakları madde madde sıraladım...

    Doktorları ve hastaneyi şikayet etmek için yapabileceklerinizi aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz;
  • Sağlık Bakanlığı Sağlık Hattı'ni (184) arayıp telefonda dilekçe oluşturmak,
  • İl Sağlık Müdürlüğü'ne, hastanede yapılan tetkikleri, raporları yani elinizdeki tüm belgelerin fotokopilerini ve başınızdan geçen olayı anlattığınız dilekçe oluşturup, vermek
  • İstanbul Tabipler Odasına hastanede yapılan tetkikleri, raporları yani elinizdeki tüm belgelerin fotokopilerini ve başınızdan geçen olayı anlattığınız dilekçenizi vermek (Ayrıca) Eğer İstanbul Tabipler Odasından dilekçenize aleyhinizde bir cevap gelirse buna karşılık, Tabipler Odası Başkanlığı'na ithafen" İtiraz Dilekçesi" yazma hakkınız var.
  • TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başınızdan geçen olayı anlattığınız dilekçenizi göndermek
  • TBMM Dilekçe Komisyonuna başınızdan geçen olayı anlattığınız dilekçenizi göndermek
  • Savcılığa, avukatınız vasıtasıyla, başınızdan geçen olaylara sebep olan doktor veya doktorlar hakkında Suç Duyurusunda bulunmak. (Avukatsız olarak da Suç Duyurunda bulunmak mümkündür, aşağıdaki linklere tıklayarak örnek Suç Duyurusu Dilekçesine erişebilirsiniz.   
  • Ayrıca elinizde yeterli belge var ise Maddi ve Manevi Tazminat Davası da açabilirsiniz,


Yukarıda sıraladığım maddeler hepimizin yasal hakkıdır.

Başımızdan geçen olaylara sessiz kalmamalıyız,
Doktorlukta ihmal ve mesleki yetersizliğin bedeli insan canıdır.

Saygılarımla,

İletişim Bilgileri:

İl Sağlık Müdürlüğü
Peykhane Cad. No:30
Çemberlitaş / Fatih
Tel: (0212 ) 516 25 45,46,47,48

İstanbul Tabipler Odası
Türkocağı Cad.No:17,
Kat 2-3 Cağaloğlu 34440 İstanbul
Tel: (0212) 514 02 92 - 2 hat
Faks: (0212 ) 513 37 36

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu
Türkiye Büyük Millet Meclisi
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu
Bakanlıklar 06543 ANKARA
Faks: (0312) 420 53 94
ÖNEMLİ : Elektronik posta yoluyla yapılan başvurular işleme alınmamaktadır.
TBMM Dilekçe Komisyonu
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Dilekçe Komisyonu
Bakanlıklar 06543 ANKARA
Faks: (0312) 420 53 65
Komisyon Başkanı : (0312) 420 56 44 - 420 56 45
Uzmanlar : (0312) 420 53 99
Komisyon Sekreteryası : (0312) 420 54 06

19 yorum:

  1. teşekkürler güzel olmuş çok işime yarıyacak.herkes hastahanelerde birşeylerden rahatsız ancak kimse bu duruma itiraz edip doğru yollardan hakkını arayamıyor yada aramıyor hep bir bağırış hep bir kavga ve tartışma söz konusu o yüzden bu paylaşımınız çok güzel ve yerinde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim.
      Blogumun, sağlık konusunda herhangi bir ihmale veya yetersizliğe uğramış kişilere yol gösterici olabilmesine çok sevindim.

      Sil
  2. 184 ü aradım fakat kendilerinin ilgilenmediklerini il sağlık müdürlüklerine bildirebileceğimi söylediler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
      Ben Şikayet Dilekçesi için 184'ü aradığımda sesli olarak kayıt alınmıştı bundan ayrı olarak İl Sağlık Müdürlüğü'ne de bir dilekçe vermiştim.
      Sanırım dönem dönem farklı uygulamalar yapıyorlar.

      Sil
  3. kayseri yahyalı devlet hastanesin de bugün mustafa sevim adlı dahiliye doktoru tarafından kovuldum ve hakaret içerikli sözler işittim her doktora gittiğimizde aynı sorunlar oluoyor aşağalanıyoruz küçük durumuna düşürülüyoruz artık azarlanmaktan yorulduk yaşlı büyük küçük demiyolar insan muamalesi göremeyiyoruz ve torpille çok fazla eğtimsiz şahıslar hemşirelk görevlerini yapıyorlar gereğin yapılmasını istiyoruz memnun değiliz çoğunluk şikayetçi bu durumdan dikkate almanız temennisiyle buna bi son vermenizi istiyoruz...

    YanıtlaSil
  4. Kolay gelsin sayin admin siz sikayetleriniz hakkında bu hususların hepsine basvurdunuz mu ? Ayrıca sonuç olarak ne oldu ? Bugunde bizim başımıza aksam acil doktoruyla bir sıkıntı gecti resmen dalga ve alaya alındık yanindaki hemsireyle ne yapalım bu duruma ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Osman Bey,
      Öncelikle geçmiş olsun..
      Listede belirttiğim bütün mercilere başvuruda bulundum. Tabipler odasına yaptığım başvuru dışındaki bütün başvurular sağlık bakanlığında birleştirildi.
      Sağlık bakanlığından ve tabipler odasından da aynı sonuç geldi. Doktorluk mesleğinde hata olabilir ve doktor uygun gördüğü yöntemi uygulayabilir şeklindeydi ifadeler. Yani doktor o an size neyi uygun görüyorsa onu yapmakta haklıdır ve neticesinde ölümle burun buruna gelsenizde, bu, mesleğin gereğindendir çünkü tıpta kesin bir yol yoktur(!)
      Ne yazık ki başvurularımın sonucunda bu cevaplarla karşılaştım. Fakat bizler gibi insanlar olaylara sessiz kalmayıp bu tip doktor ihmallerini ve hatalarını şikayet ettikçe mercilerinde değişeceğine inanıyorum..

      Sil
  5. silvan devlet hastahanemizde doktor eksikliği bulunmaktadır,bundan dolayı biz vatandaşlar diyarbakır veya batmana gitmek zorunda kalıyoruz.özellikle ağır engellilerimizin rahat hareket edemedikleri için hem kendileri hemde aileleri büyük zorluk çekmektedir.sizlerden arz'ım bu konuyla ilgilenmeniz (ilgileneceğinizede eminim)ve çözmenizdir.eksik doktorlarımız...
    ÜROLOJİ
    NÖROLOJİ
    ENFEKSİYON
    CİLDİYE
    FİZİK
    GÖĞÜS
    GÖZ VE DOĞUM VE ÇOCUK DR
    şimdiden teşekürlerimi sunarım...İSMAİL BİNGÖL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İsmail Bey,
      Ben de sizler gibi mağdur olan taraf olarak yol gösterebilmek adına bu blogu açtım.
      Doktor ihmali ve hatası ölümden dönmeme sebep oldu, bunun sonucu ne yapılabilir diye çok araştırdım ve yardımcı olabilmek adına burada listeledim.
      Umarım talebiniz bu blog vasıtasıyla yerine ulaşır, belki bu blogu sosyal ağlarda paylaşım yaparak sesimizi duyurmamız daha kolay olabilir.

      Sil
  6. Bu önerileriniz özel klinikler içinde geçerlimidir?
    Özel bir ağız ve diş sağlığı kliniğinde para karşılı uygulanan teyavi sonucu hayal kırıklılığına uğradım, adeta bir fiyasko yaşadım.
    Hakkımı yasal yönde arama durumunda bana söylenen umutsuzdu.
    Söylenene göre, tedavi öncesi kliniklerde imzalatılan anlaşma ve bilgilendirme formuna dayanarak dontorları yasal yönden sorumlu tutmak nerdeyse imkansızmış.
    Doktorlar binevi kendilerini tedavi sonrası yaşanabilinecek suclamalara karşı tedbirlerini alıyorlar böylece ve hasta hiç bir talepte, şikayette bulunamıyor ve tazminat davası etkisiz kalıyormuş.
    Ne ala. Doktorlar bir kağıt imzalatıp istediklerini yapıyor ve böylecene cezasız kalıyor ve böylecede kendilerini yasal koruma altına alıyor.
    Yazıklar olsun böyle hukuka ve yasalara derim ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle çok geçmiş olsun,
      Benim de başıma gelen olay özel bir hastanede oldu. Bildiğim kadarıyla, şikayetinizi aynı şekilde bu yollardan yapabilirsiniz.
      Ama ne yazıktır ki sistemimiz; ''Yazıklar olsun böyle hukuka ve yasalara derim ben.'' sözünüze katılmaktan alıkoyamıyor insanı…

      Sil
  7. nurgul celik13 Ocak 2015 08:49

    Merhaba bursa develet hastanesi orta pedi servisindeki hemsireler cok agrasif hic ilgileri yok ve soru soruldugunda tersliyorlar cok terbiyesizler lutfen dikkate aliniz... Ve hastanenin cooookk eksikleri var ilgilenmenizi rica ediyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ben de sizler gibi mağdur olan taraf olarak yol gösterebilmek adına bu blogu açtım.
      Doktor ihmali ve hatası ölümden dönmeme sebep oldu, bu yaşananların kimsenin yanına kalmaması gerektiğine inandığımdan şikayetlerimizi iletmeye yardımcı olabilecek yolları burada listeledim.
      Umarım talebiniz bu blog vasıtasıyla yerine ulaşır, belki bu blogu sosyal ağlarda paylaşım yaparak sesimizi duyurmamız daha kolay olabilir.

      Sil
  8. Merhaba ben ameliyat oldum 5nisan 2015 tarihinde kayseri yahyali devlet hastanesinde kil donmesinden fakat duzenli pansuma yaptirmama ve genel cerraha gozukmeme ragmen hala yaram kapanmadi ve genel cerrahta ameliyattan bir haftasonra hastaneye gelmedi ve bizede bi bilgi verilmedigi icin nigdeye okula geldim burda cerraha gozuktum hala yaram acik cok zor durumdayim ne yapmaliyim sizce...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Çok geçmiş olsun..
      Umarım daha iyisinizdir. Belirttiğim maddelerdeki adımları izleyerek şikayetlerinizi yapabilirsiniz..

      Sil
  9. Dişimdeki ağrılar sebebiyle 9 Nisan 2015 tarihinde SAKARYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ nde Necmettin Çınar adındaki diş hekiminden saat 11.40 için randevu aldım . Tedavi olmak için randevu tarıhi ve saatinde hastahaneye gittim ... 5 dakika bekletildikten sonra doktor yardımcısı beni içeri çağırdı ve sıranın bana geldiğini söyledi , içeri girdim hasta koltuğuna oturdum , şikayetimi anlatmak için söze girmeme fırsat vermeden ağzıma kullandığı aynalı aparatı soktu ve 5 saniye sonra AĞZINDA DİŞ TAŞI VAR diyerek odayı terk etti ... Rahatsızlığımı dinlemedi bile ... Doktor yardımcısına , doktorun neden böyle yaptığını sorduğumda ÖĞLEN ARASINDAN ÖNCEKİ SON RANDEVU OLDUĞU İÇİN DOKTOR ÖZENSİZ DAVRANMIŞ OLABİLİR dedi ve 14 Nisan 2015 saat 14.30 a randevu verdi .. 14 NİSAN da yani bugun tekrar Necmettin Çınar a tedavi olmak için gittiğimde , bu kez merarmımı anlatmaya çalıştım .. Alt iki dişimin arasında derin bir boşluk olduğunu ,bu boşluğun olduğu yerde ağrı olduğunu, bunu dilimle hissettiğimi ve her an dişimin kırılmasından korktuğumu Necmettin Çınar a belirttim ... kısaca baktıktan sonra belirttiğim bölgede herhangi sıkıntının veya çürüğün olmadığını yanlızca üst dişimde çürük olduğunu eğer istersem oraya dolgu yapabileceğini söyledi .. bende ısrarla bölgede ağrı ve boşluk olduğunu hissettiğimi söyledim .. Cevaben SENİN HİSLERİNE GÖRE Mİ HAREKET EDECEĞİM ,BANA İŞİMİ Mİ ÖĞRETİYORSUN gibi cümleler kurdu ve alt dişlerime dediği gibi müdahalede bulunmadı üst dişime dolgu yaptı yanlızca ..Aynı zamanda hekim ile aramda geçen diyaloga sinirlenmiş olacak ki epey hoyratça ve canımı yakarak dolgu tedavisini uyguladı ..Kendisinden daha nazikçe tedavide bulunmasını talep ettiğimde BENİM ADIM HIDIR ELİMDEN GELEN BUDUR diyerek alay edercesine cevap verdi ... SONUÇ OLARAK TEDAVİSİNDEN VE DAVRANIŞLARINDAN KESİNLİKLE MEMNUN OLMADIM ... DOLGUYU YAPTIĞI SÜRE ZARFINDA DEFALARCA TELEFONLA KONUŞTU , TEDAVİ TARZ VE YÖNTEMİ HAKKINDA HERHANGİ BİLGİ VERMEDİ , KENDİSİNDEN TEDAVİ TALEBİNDE BULUNDUĞUM ALT DİŞLERİME ÇOK KIZACAK OLMALI Kİ EPEY HOYRATÇA DAVRANDI , CANIMI YAKTI TEDAVİ SÜRESİNCE .. KESİNLİKLE HASTA İLE DİYALOGA AÇIK DEĞİL , GÜLER YÜZLÜ DEĞİL , TEŞHİS İÇİN HERHANGİ TETKİKTE BULUNMADI, UYGULADIĞI TEDAVİ HAKKINDA BİLGİ VERMEDİ , ŞİKAYETİM OLAN ALT DİŞLERİM İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİSİNDE BULUNMADI ... SAKARYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ diş hekimlerinden Necmettin Çınar dan yukarıda belirttiğim hususlar şikayetçiyim ve kendisini ihbar ediyorum ... Gereğinin ilgili mercilerce yapılmasını arz ve rica ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Geçmiş olsun..
      Şikayetlerinizi listede belirttiğim yerlere yapabilirseniz amacına ulaşması adına daha yararlı olur.
      Doktor ihmali ve hatası ölümden dönmeme sebep oldu, bunun sonucu ne yapılabilir diye çok araştırdım ve yardımcı olabilmek adına burada listeledim.
      Umarım talebiniz bu blog vasıtasıyla da yerine ulaşır, belki bu blogun sosyal ağlarda paylaşımını yaparak sesimizi duyurmamız daha kolay olabilir.

      Sil
  10. sayfa çok güzel olmuş özel estetik cerraha burun ameliyatı oldum fakat burun ucunda yamukluk ve kesik izleri çok belirgin düzeltme talep ettimfakat yapmıyor . şikayet etmek istiyorum ama bu şikayetlerin karşı tarafa bir yaptırımı varmı bi faydası olurmu acıkçsı cvp verirseniz çok memnun olurum iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok geçmiş olsun..
      Bir çok estetik cerrah maalesef ikinci bir ameliyat talebini, düzeltme sebebiyle olsa dahi, kabul etmiyor bildiğim kadarıyla.. Ameliyat öncesi verdikleri bilgilendirme kağıtlarında bunu yazıyorlar, o yüzden de düzeltme gerektiğinde de ücretsiz yapmaya pek yanaşmıyorlar..
      Yinede şikayetinizi belirttiğim mercilere yapabilirsiniz. Yapılan şikayetler karşılığında doktorlardan savunma yazması isteniyor, eğer haklı olursanız tabiki karşı tarafa da yaptırımı oluyor şikayetlerin.

      Sil